Natuurlijke begrazing

Het grootste deel van ons werk bestaat uit natuurlijke begrazing. Natuurlijke begrazing heeft verschillende vormen. Men kan kiezen voor drukbegrazing, Extensieve begrazing, jaarronde begrazing, grote grazers, kleine grazers enz. De soort in te zetten begrazing hangt af van het doel dat men wilt bereiken. Een schrale (kruidachtige) vegetatie wil men vaak in stand houden en men kiest hier dan ook vaak voor drukbegrazing binnen tijdelijke schapenrasters. Heeft men als doel een half open landschap te creëren komt men vaak uit bij extensieve jaarronde begrazing. Hieronder vindt men meer informatie over natuurlijke begrazing en onze verschillende soorten grazers.


Half open landschap

Met extensieve jaarronde begrazing laat men de natuur haar gang gaan en is het enigste stuurmiddel de grazers. Er ontstaan ruigtes en struweel maar ook gedeeltes met korte vegetatie. Vaak worden hier grote grazers ingezet, maar dit is ook mogelijk met kleine grazers. 

Openbaar groen

 Onze schaapskudde wordt ook ingezet voor het beheren van openbaar groen. De schapen zorgen voor het duurzaam beheren van deze percelen maar tegelijkertijd Zorgen ze ook voor zaadverspreiding door zaadjes mee te nemen in hun vacht naar andere percelen om zo het aantal bloemen en kruiden te vermeerderen 

Drukbegrazing

 Drukbegrazing wordt vaak toegepast op percelen die Botanisch waardevol zijn. Dit kan schraalland zijn maar ook kruiden- en faunarijk grasland. De sleutel tot succes is het begrazen op het juiste moment. Met andere woorden: buiten de bloeiperiode. Doel is het beheren of ontwikkelen van een kruidachtige vegetatie. 


Onze grazers

 

Soay schaap

Onze Soay schapen zetten wij grotendeels in voor het jaarrond extensief begrazen van terreinen. Doordat de schapen op sommige plekken minder vaak komen is hier ruimte voor struweel en ruigte. Op andere plekken waar ze wel vaak komen ontstaat kortere vegetatie. Door die variatie vormt een terrein de perfecte leefomgeving voor veel dier- en plantensoorten. 

Soay

Het soayschaap vertegenwoordigt het meest originele schaap,
niet door de mens gefokt voor speciaal gebruik.
Van alle gedomesticeerde rassen staat het Soayschaap nog het dichtst bij het wilde schaap of moeflon. De meeste Soayschapen zijn donker bruin met de typerende moeflon aftekening.

Soayschapen zijn goed bestand tegen slecht weer en schaarse voedselomstandigheden. Soayschapen zijn niet aaibaar en moeilijk te vangen.

Rangorde

Soayschapen hebben een sterke rangorde in de kudde. Dit wordt uitgemaakt door onderlinge gevechten. Vaak is de oudste en sterkste ooi de leidster. De bijlopende rammen houden vaak rituele gevechten.

Kleur

Bij de Soayschapen komt een grote variatie in kleuren voor. Het merendeel is bruin en vertoont het zogenaamde mouflonpatroon. De kop, de nek, de rug, de flanken en de vier poten zijn donker gekleurd en de onderkaken, hals, borst, buik en spiegel zijn lichter gekleurd. Er zijn uitzonderingen.
Op de kop komen vaak lichte plekken voor boven de ogen. Op de voorpoten, vanaf het midden van de knie, loopt meestal een lichte streep naar beneden. Eenkleurige zwarte Soay's zijn zeldzaam.
Een derde deel van de Soayschapen is lichtbruin. Er zijn er ook met witte vlekken op de kop en witte voeten. Sommige dieren zijn bont. In Engeland zijn zelfs geheel witte Soay's gefokt.

Bronst

Soayschapen kennen een natuurlijke rui, ze worden dus niet geschoren en een natuurlijke bronstperiode van november tot in januari.
De geboorte verloopt gemakkelijk, de ooien werpen het liefst zonder pottekijkers.
De lammeren zijn snel na de geboorte op de been en zijn levendig en vlug. De ooien zijn uitstekende moeders.
Het is een klein, sober en gehard ras. Het is heel geschikt voor het gebruik in begrazingsgebieden.


Mergelland schaap

Het Mergellandschaap vertoont een goed kuddegedrag en kan leven van een relatief sober rantsoen. Mergellandschapen doen het goed op kalkgraslanden en zijn gewend op steile hellingen te grazen. Ze worden vooral ingezet voor de begrazing op heuvelachtig terrein in Zuid-Limburg. Het Mergellandschaap geeft weinig problemen bij het aflammeren.

De Mergellander is een middelgroot ras met een dichte en dikke vacht, een gevlekt patroon op poten en kop, een onbewolde kop, een iets bolle neus, een imposante kraag bij de rammen, een lange staart, zwarte neusspiegel en zwarte hoeven. Het ras kent een ruime variatie aan kleuren. Bruin, beige, donkerbruin, zwart mag ook.
Behalve een mooi en rustig schaap, is de Mergellander doorgaans ook gezond en sterk.


Shropshire

De Shropshire is een Engels schapenras die niet aan de bast van bomen knabbelt en is om die reden ideaal voor in de boomgaard. Met zijn zwarte kop en poten, de crèmekleurige fijne wol, is dit schaap ook leuk om te zien. Het is een sterk ras met goede moedereigenschappen.


Nederlandse landgeit

In Nederland worden in een aantal gebieden geiten ingezet voor natuurbeheer. Geiten staan bekend als dieren die “alles” eten, maar hebben in tegenstelling tot andere grazers, zoals runderen en paarden, een grote voorkeur voor de houtachtige gewassen. Dit zorgt ervoor dat terreinen niet vol lopen met opslag, maar alles mooi open blijft.

De Nederlandse landgeit is een middelgroot, stevig dier met vrij korte poten. De kleur is overwegend bont, d.w.z. wit met vlekken in de kleuren zwart, blauw of bruin of een menging daarvan. Ook komen witte, zwarte en beige dieren voor. De bokken van dit ras vallen op door hun monumentale horens, welke zich eerst naar achteren en dan zijdelings waaiervormig krommen, de punten enigszins naar boven gericht. De bokken hebben meestal een bokkenpruik, die vooral bij jonge dieren goed uitkomt, een wipneus, sik en een zwaar behaarde voorhand, terwijl de lichaamsbeharing afhangend en vrij lang is. De geiten zijn eveneens gehoornd, maar veel minder opvallend dan de bokken. De vrij korte horens buigen recht naar achteren. Zij hebben een vrij korte kop met een wat ingebogen profiel en een sikje. Hun beharing is meestal kort.


Border Collies

Bij het verplaatsen van de schapen lopen wij soms te voet over de openbare weg. Om al die schapen bij elkaar te houden werken wij met Border Collies. Zij zorgen er samen met de herder voor dat de schapen veilig en wel op de plek van bestemming komen. Zij gaan dagelijks mee op pad en zijn niet weg te denken binnen ons bedrijf. 


Opdrachtgevers & Partners

  • Sibberhuuske Sibbe
  • Kasteel Mheer
  • Gemeente Gulpen-Wittem
  • Stichting het Limburgs Landschap 
  • Natuurrijk Limburg
  • Waterschap Limburg
  • Brightlands Chemelot Campus Geleen
  • Particulieren

 


Stichting het Limburgs Landschap

Regelmatig zijn wij te vinden in de terreinen van Stichting het Limburgs Landschap. Onze werkzaamheden bestaan uit de dagelijkse verzorging van de schaapskudde van Stichting het Limburgs Landschap die verschillende terreinen begraasdt op en rondom de Bemelerberg. Daarnaast assisteren wij ook incidenteel bij het beheer van de overige grote en kleine grazers in diverse terreinen en groeves, zoals Galloway runderen, Konikpaarden en Nederlandse Landgeiten.